Aprendre en parella, aprendre cooperativament

             

Ensenyar és aprendre dues vegades- Joseph Joubert

20131025_194738Aprendre en parella és sinònim d’aprendre entre iguals,  amb complicitat, amb generositat, frec a frec,  amb proximitat…. Per aprendre en parella s’ha d’estar disposat a tenir els ulls ben oberts, les orelles ben atentes, la paraula a la boca, la ment ben oberta i l’emoció a flor de pell.

Tinc la gran sort de tenir una parella amb qui comparteixo molts aprenentatges i la sort de treballar amb parelles professionals inoblidables, poder aprendre de col·legues, entre iguals, és gratament satisfactori.

Un dels meus referents sobre aprenentatge cooperatiu és, indubtablement, en David Duran, coordinador del Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals . Li he encarregat formació sobre aprenentatge cooperatiu en el marc del pla de formació del Consorci per a la Normalització Lingüística, vaig poder assistir a la Jornada Estatal Llegim en parella organitzada a la UAB, he llegit diversos llibres i materials seus sobre aprenentatge cooperatiu i ara, des de fa poc,  gaudim de tenir dos materials que són fruit de la seva llavor:

Llegir per parlar, llegir per escriure… és evident que en les nostres accions comunicatives quotidianes interrelacionem les habilitats lingüístiques. Escoltem i prenem notes, prenem notes per parlar, llegim per escriure…  No les posem en pràctica soles i millor si no les aprenem en soledat. És, doncs, per aquest motiu que són interessants aquests materials d’ aprendre en parella, perquè  aporten un mètode per poder practicar la lectura, la conversa, l’escriptura entre iguals, entre alumnes, entre persones que poden i volen compartir el seu granet de sorra per aprendre juntes.

Aprendre entre iguals és un mètode  d’aprenentatge cooperatiu, el tutor i el tutorat, l’alumne més expert i l’alumne menys expert, sempre  parelles amb rols diferents que aprenen a partir d’una bastida, d’una guia pautada  o d’una proposta didàctica organitzada pel professor o pels experts.

20131017_195401_1

 Diapositiva de la presentació de David Duran

En el cas dels adults, aquest material també permet connectar el dins i el fora de l’aula,  es pot fer servir d’enllaç entre l’aprenentatge formal i l’informal,  quan s’acaba una classe els alumnes poden continuar aprenent amb un company de lectura i una proposta de treball.

Cooperar significa sumar, aprendre a cooperar significa gaudir de generositats que fan possible aprendre al llarg de la vida, sapiguem-ho gestionar.

IMG-20131017-WA0002_1

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto cedida per Montse Flores (de dreta a esquerra: Montse Flores, Anna Vidal, Elena Blaya, David Duran i Carme Bové)

 

__

Notícies relacionades:

El nou programa “Llegiu i parleu”

Llegiu i parleu

Llegiu i parleu

 

Creative Commons License
This work by cbove is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://bove.cat/melalaboca/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>