II Jornades aprendre llengües al segle XXI

llavorsEnguany hem organitzat en el context de la formació del Consorci per a la Normalització Lingüística,  les II Jornades aprendre llengües al segle XXI (#2jornadaens) i en la meva aportació a les conclusions i valoració de les jornades destaco que he recollit bones idees per seguir avançant el meu camí vital i professional. Tant la Guida Al·lès com l’Ana M. Margallo han insistit en la importància d’acompanyar l’aprenentatge, la Guida des de la metodologia i les estratègies, aportant a les tasques el modelatge metacognitiu (amb pautes interrogatives o amb marcadors gràfics) i la reflexió (amb el diari d’aula) perquè els aprenents siguin conscients del seu procés d’aprenentatge. L’Ana M. a partir de les emocions que generen les lectures i dels lligams o vincles que s’estableixen entre cultures i entre persones, amb l’objectiu també d’apropar-los la llengua i el seu aprenentatge, va fer una bona proposta per classificar els textos que haurem de tenir en compte en el futur.

Les bones pràctiques van ser una explosió d’idees i de llavors per seguir construint el futur de l’aprenentatge de la llengua. Propostes que relacionen el que fem a l’aula i el resultat que n’esperem a fora, com la imbrincació del projecte d’arrelament i de cohesió que proposa el CNL de Girona o com el treball d’actituds que fan al CNL de l’Heura o com el CNL de Barcelona  proposa encarar l’ús del català fora de l’aula que amb el XatCat. Aquest any també amb moltes propostes TIC, que també uneixen el dins i el fora de l’aula, per exemple la proposta del CNL de Tarragona amb el Moodle, l’EducaPlay i el blog del CNL de l’Hospitalet Parlem català o els grups de Facebook i el curs Català 2.0 del CNL de Cornellà. I per acabar, propostes d’activitats a l’aula innovadores, que pretenen obrir nous camins per acompanyar l’aprenentatge de la llengua, com la del valor de la llengua oral a l’aula que va fer el CNL del Vallès Occidental 3, la de la radionovel·la i la dels guions que deriven a teatre que va fer el CNL Eramprunyà o les propostes interessants per treballar la lectura en parella a l’aula del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

El contacte amb l’exterior, saber què fan altres col·lectius és important i les conferències pretenen aportar aquesta mirada de l’aprenentatge de la llengua des d’altres àmbits, pretenen obrir portes. El coneixement, però, que generem amb les nostres pràctiques diàries és el que ens permet avançar i créixer com a comunitat, per això és fonamental compartir-lo!

En el wiki de les II Jornades anirem penjant les presentacions, els vídeos i les aportacions de tot el col·lectiu.

==

Notícia del CPNL

 

Creative Commons License
This work by cbove is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://bove.cat/melalaboca/

2 comentaris a “II Jornades aprendre llengües al segle XXI

  1. Ens cal aquesta proposta formativa per diferents motius. D’entrada, aconsegueix cohesionar-nos i prendre consciència de col·lectiu professional. És curiós perquè les dues conferenciants van confessar que ens tenien respecte. Sobta perquè nosaltres no tenim aquesta imatge nostra sinó que no ens sembla que siguem tan fers, sinó al contrari. La segona, encén l’espurna que fa bullir el cap. Tornes cap al teu lloc amb inquietuds, curiositat i amb ganes d’experimentar. La tercera, escoltant les bonens pràctiques dels companys constates el talent i referma o et fa dubtar de les teves creences. Finalment, té alguna especial en l’ambient que provoca que l’endemà les enyoris.

    Felicitats per la iniciativa i disculpes pels rampells d’espontaneïtat meus.

    • Gràcies a tu, Jaume, pels rampells i les llavors. M’encanta formar part d’aquesta tribu i després de les jornades tinc la sensació d’haver omplert el meu cervell d’emocions, de bon clima, de connexions i de bones idees per seguir caminant! És veritat que s’enyoren… シ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>