Vídeo i literatura, “Videolit”

videolits

La primera vegada que vaig sentir a parlar de videolits va ser en una conferència que Laura Borràs (@LauraBorras) va fer a Sabadell i  en la que, com sempre fa, va ordir els textos amb les imatges i els àudios per crear la seva pròpia narració, els va teixir seguint els fils que confeccionen la seva mirada profunda dels escriptors i la seva obra (Laura, no he pogut localitzar el videolit que ens vas mostrar, però era espectacularment bonic).

Antoni de la Torre (@Verbascripta ) ha publicat recentment en el seu bloc La Paraula Vola un apunt molt interessant i complet sobre els vídeolits: El poder dels videolits per a recrear una lectura. Us el recomano, veureu que hi aporta la seva reflexió com a docent i diversos videolits, alguns fets pels seus alumnes. A més, hi enllaça el treball i les aportacions de Sandra Hurtado (@SandraHurtadoe) sobre el poder dels videolits com a eina d’aprenentatge.

Cada vegada amb més potència i impacte construïm o relatem les nostres vivències, experiències i emocions amb la suma dels llenguatges que tenim a l’abast. Fem fotografies, hi afegim text, les acompanyem de música i construïm una narrativa en format audiovisual, que podem crear amb el mòbil que portem a sobre. El llenguatge multimèdia, multimodal ja forma part de les nostres vides quotidianes, per tant, també el podem o l’hem d’incorporar en les nostres vides formatives.

Videolit.org defineix el videolit com una càpsula audiovisual que s’articula a partir d’un text literari, que s’inclou en les estratègies d’aprenentatge actiu a través d’un projecte de creació.

Així doncs, podem dir que el videolit és una creació audiovisual breu que segueix el fil conductor d’un text o d’un fragment literari, és una creació artística que suma diversos llenguatges i que es crea desconstruint un text i per reconstruir-lo novament en un altre llenguatge.

El vídeolit, per tant, és un recurs potent d’aprenentatge, un recurs que permet treballar i analitzar un text literari de manera atractiva, significativa i productiva. Un recurs que permet fer propostes didàctiques a partir de la:

a)      Creació: analitzar, treballar, interpretar i recrear un text literari.

b)      Lectura: analitzar, treballar, interpretar el text literari accedint-t’hi a través  d’un altre llenguatge.

M’agrada donar valor al vídeolit perquè, a més d’establir vincles emocionals entre les persones i les cultures a través de la interpretació de l’obra literària, també té un gran potencial didàctic per treballar i adquirir competència digital, lectora, escrita, d’anàlisi, de percepció, de concisió, de recursos lèxics, lingüístics, de recerca, etc. Els objectius d’aprenentatge que ens podem proposar són infinits i adaptables a cada nivell i a cada context.

No us perdeu els videolits que hi ha en el web de l’Any Sales, Calders, Tisner i que van crear Aleix Cort i Cori Pedrola, membres del Grup de Recerca Hermeneia i creadors de Videolit.org.

També vull mostrar un treball bonic que va fer Laia Llobera (@LaiaLlobera) amb el seu grup d’alumnes del Bàsic 3 al CNL de l’Hospitalet en el context del Dia Mundial de la Poesia, un videolit o videopoema per treballar Espriu:

 

Lectures interessants:

Hurtado S. (2009) El poder del videolit com a eina educativa, Videolit.org

Hurtado S. (2009) El poder del videolit, UOC

Cort A. Pedrola C. (2012), Écfrasis, videolit y docencia, a Discursos sobre arte digital, eumed.net

Creative Commons License
This work by cbove is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://bove.cat/melalaboca/

2 comentaris a “Vídeo i literatura, “Videolit”

  1. Gràcies, Carme, per l’esment al meu post. En aquest apunt teu detalles molt bé les aportacions del videolit en el pla discent i dónes més bibliografia que desconeixia. Excel·lent. Amb aquestes idees, amb les pràctiques que acabem de fer en 1r de Bat sobre Terra baixa, les reflexions a classe i la rúbrica en cooperació -sempre provisional-, ens hem enriquit molt per a fer una proposta més sòlida d’educació literària i multimèdia amb videolits de cara al curs vinent. Ho anirem explicant. Salutacions.

    • Gràcies a tu, Toni, és una sort voler i poder compartir projectes i reflexions. Molt interessant la rúbrica que heu fet i segur que les reflexions amb els alumnes també. Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>